Lupiči ukradli na letisku drahokamy za 50 miliónov USD

19.02.2013 Celý región

Brusel 19. februára (TASR) - Páchatelia pondelňajšej bleskovej lúpeže na letisku v Bruseli si odniesli diamanty v odhadovanej hodnote 50 miliónov dolárov (vyše 37 miliónov eur), informovala dnes Caroline De Wolfová z Antverpského svetového strediska diamantov.

Páchatelia pondelňajšej bleskovej lúpeže na letisku v Bruseli si odniesli diamanty v odhadovanej hodnote 50 miliónov dolárov (vyše 37 miliónov eur), informovala dnes Caroline De Wolfová z Antverpského svetového strediska diamantov.

"Hovoríme o gigantickej sume," citovala ju agentúra AP. Predchádzajúce správy médií uvádzali hodnotu lupu až 350 miliónov eur.

Belgické médiá písali, že drahokamy zo strediska diamantov v Antverpách nakladali z bezpečnostnej dodávky do lietadla smerujúceho do Zürichu, keď došlo k prepadnutiu.

Prokuratúra dnes uviedla, že osem maskovaných páchateľov vyzbrojených samopalmi, ktorí odcudzili v pondelok o 19.47 h SEČ na letisku v Bruseli balíčky s drahokamami, predstieralo, že sú policajti.

Podľa hovorkyne prokuratúry Ine Vam Wymerschovej dorazili k dopravnému lietadlu s cestujúcimi na dvoch čiernych autách s blikajúcimi majákmi. Väčšina zo 120 balíčkov, ktoré si odtiaľ odniesli bez jediného výstrelu či zranenia, obsahovala podľa jej slov diamanty.

"Bola to dobre pripravená akcia. Sú to profesionáli," konštatovala s tým, že celá akcia trvala iba okolo päť minút.

Polícia je v štádiu zhromažďovania stôp. V pondelok večer našla neďaleko letiska zhorené auto a preveruje, či išlo o vozidlo z lúpeže.
 

Vyberte región